Nie tylko sałatki. Miejscówki z kuchnią roślinną w Poznaniu

Wraz z początkiem nowego roku zaczyna się Veganuary. Jest to styczniowe wyzwanie zachęcające ludzi do wegańskiego stylu życia. Z każdą kolejną edycją akcja zyskuje na popularności, a chętnych do spróbowania bezmięsnej kuchni przybywa. Poznań obfituje w restauracje z opcjami wegańskimi i wegetariańskimi. Z okazji Veganuary zaprezentujemy miejsca w mieście doznań, w których szczególnie warto celebrować to wydarzenie.

Krowarzywa

Tej nazwy weganom i wegetarianom raczej nie trzeba przedstawiać. Sieciówka istnieje od 2013 roku, a lokale obecne są między innymi w Gdańsku i w Warszawie. Restauracja jest także dostępna w Poznaniu przy ulicy Kantaka 10. Nie bez powodu stała się popularna.

– Do lokalu chodzę na przerwach obiadowych podczas zajęć na uczelni i często, kiedy wychodzę gdzieś ze znajomymi. Najbardziej podoba mi się duży wybór dań, szczególnie że jest coś więcej niż tylko burgery – uważa Maja, studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. – Kebab libański to zdecydowanie mój faworyt – dodaje.

Restauracja ma w ofercie autorskie wrapy i kebaby oraz wiele wegańskich i wegetariańskich dodatków, na przykład roślinne paluszki rybne. Do atutów można zaliczyć krótki czas oczekiwania i przestronny wystrój. Mimo że na ulicy Kantaka obecnie trwa remont drogi, lokalizacja w centrum miasta daje duży komfort klientom.

miXtura by Roman Serdiuk

Lokal znajdujący się obok Rynku Jeżyckiego przykuwa uwagę coraz szerszego grona konsumentów. Restauracja, jak podaje oficjalna strona internetowa, stawia na nietuzinkowe połączenia smakowe oraz poznanie smaków świata. W menu możemy znaleźć dania z kuchni koreańskiej, ukraińskiej i francuskiej. W ofercie jest także wiele opcji wegańskich i wegetariańskich. Duży wybór to dla klientów i klientek zaleta tego miejsca.

– To drugi raz, kiedy jestem tutaj, ale sądzę, że na pewno nie ostatni. Próbuję różnych dań. Nie mam jeszcze ulubionego, bo każde jest bardzo dobre. Dla mnie ważne są świeże składniki, a tutaj widzę, że lokal o to dba – mówi Daria, klientka restauracji. – Podoba mi się także wystrój, jest przyjemny i pełen roślin – zaznacza.

Dla wegan i wegetarian miXtura zapewnia bezmięsne pajdy, muffiny, pieczonego jackfruita, indyjską zupę z ciecierzycy oraz tofucznicę. W restauracji bez problemu można otrzymać dania na każdą porę dnia. 

Eliza Kunath