NIE TYLKO SAŁATKI. MIEJSCÓWKI Z KUCHNIĄ ROŚLINNĄ W POZNANIU
Chętnych do spróbowania bezmięsnej kuchni jest coraz więcej. Powodów nie brakuje. Od aspektów ekologicznych do kwestii etycznych. Poznań to miasto obfitujące w restauracje z opcjami wege. Przedstawiamy kilka miejsc w mieście doznań, w którym szczególnie warto spróbować zielonych wersji popularnych mięsnych dań.
Krowarzywa
Tego miejsca weganom i wegetarianom raczej nie trzeba przedstawiać. Sieciówka istnieje od 2013 roku, a jej lokale obecne są m.in. w Gdańsku i Warszawie. Restauracja jest także dostępna w Poznaniu przy ulicy Kantaka 10. Nie bez powodu jednak miejsce stało się popularne. Oferuje ono popularne szybkie dania, takie jak kebab, burger i nie tylko, w formie bezmięsnej.
– Do lokalu chodzę na przerwach obiadowych na uczelni i często kiedy wychodzę gdzieś ze znajomymi. Najbardziej podoba mi się duży wybór dań, szczególnie że jest coś więcej niż tylko burgery – uważa Maja, studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu – Kebab libański to zdecydowanie mój faworyt – dodaje.
Restauracja ma w ofercie autorskie wrapy, kebaby i wiele wege dodatków jak np. roślinne paluszki rybne. Atutami miejsca są często krótki czas oczekiwania i przestronny wystrój. Mimo że na ulicy Kantaka obecnie trwa remont drogi, umiejscowienie lokalu w centrum miasta daje duży komfort klientom.
miXtura by Roman Serdiuk
Lokal znajdujący się obok rynku Jeżyckiego to miejsce przykuwające uwagę coraz to szerszego grona konsumentów. Restauracja, jak podaje na oficjalnej stronie, stawia na nietuzinkowe połączenia smakowe oraz poznanie kuchni z dalszych zakątków świata. W menu możemy znaleźć dania z kuchni koreańskiej, ukraińskiej i francuskiej. W ofercie jest także wiele opcji wegańskich i wegetariańskich. Duża oferta to dla klientów i klientek zaleta miejsca.
Weganom i wegetarianom miXtura gwarantuje bezmięsne pajdy, muffiny, ale również pieczonego jackfruita, indyjską zupę z ciecierzycy oraz tofucznicę. W restauracji więc bez problemu można otrzymać dania na każdą porę dnia.
Cudo Vegan Sushi
Jeśli myślicie, że nie wszystko da się przerobić na opcję wege, to Cudo Vegan Sushi zmieni Wasze zdanie. Lokal znajdujący się na Wildzie przedstawia znaną kuchnię japońską w zielonym wydaniu. I, co jak wielu klientów restauracji przyznaje, robi to bardzo dobrze. ,,Nie_węgorz” z marynowanego bakłażana lub tuńczyk z cieciorki nie tylko brzmią super, ale i smakują. Do tego lokal oferuje co miesiąc nową wersję najpopularniejszego japońskiego dania, czyli ramenu. Poza menu restauracja ma niecodzienny wygląd, który na długo pozostaje w pamięci.
Kuchnia poWolność
Lokal poza kreatywną nazwą zaskakuje wyjątkowym połączeniem smaków. Restauracja na ulicy Kanałowej 15 oferuje kolorowe i świeże dania. Menu zmienia się co miesiąc i zawiera sezonowe produkty. Aktualnie do wyboru mamy m.in. carbonarę z tofu-boczkiem, sushi burgera (opcja bezglutenowa) oraz talerz grecki w roślinnej odsłonie. Menu to niejedyna ciekawa rzecz. Wystrój lokalu obfituje w rośliny i zielony akcenty. Jeśli będziecie na spacerze na Łazarzu i zaburczy Wam w brzuchu, skierujcie się na Kanałową 15.
Eliza Kunath